Chawanmushi


Resepi kali ni bonda dapat dari ibu mertua ku..hoho
last time makan kt rumah johor smp 2 cawan..! then balik putrajaya da teringat2 terus call mintak resepi..amatlah mudah simple as ABC..

So apa lagi jom kita tgk apa bahan2 yg simple sgt tu & selamat mencuba! 

Bahan :
  • Telur 
  • Isi Ketam, Udang, Isi Ayam 
  • Carrot (diracik halus)
  • Garam
Cara Memasak : 
  • Gunakan cawan/mangkuk kecil yang tahan panas (pakai cawan kopi/teh pon boleh..hoho)
  • Masukkan isi ketam, isi ayam & udang ke dalam cawan dan tuangkan telur yg telah dipukul bersama garam diatasnya.
  • Letakkan cawan di dalam tempat pengukus & tunggu sehingga 15 - 20 minit
  • Cara nk tahu da masak ke belum, cucuk lidi di tengah2 cawan, kalau kuar air putih tanda nya SYABAS ANDA BERJAYA! :D
  • Bolehlah taburkan carrot or daun bawang as hiasan kt atas cawanmushi tu tadi
  • Siap dihidangkan panas-panas.... (klu sejuk muak :p)


0 comments:

Post a Comment