Pecel Jawa

Nama pon anak jawa kan harus lar feverat pon makanan jawa gk..hehe
tgh2 browsing2 google td ternmpk lak org post psl "PECEL"
aduh terus tak tahan lagi ingin ku makan! hoho

source : google

bg spe2 yg tak kenal ini lar pecel yg telah digaul
kira mcm salad utk org jawa la nie..kih3
pecel ni sedap klu KUAH dia perfect! sbb yg lain sayur celur jer..
setelah blog walking td survey mano yg nmpk mcm sedap je resepi nie akhir nyer terpilihla dr blog POTRET KASIH
terima kasih kerana sudi sharing is caring resepi anda :D
ok semua mcm biasa SELAMAT MENCUBA!

Bahan Sos Kacang : 
  • 1 cawan kacang tanah
  • 5 tangkai cili kering atau lebih – nak pedas lagi tambah cili padi
  • 4 biji bawang merah – hiris
  • 2 ulas bawang putih – hiris
  • 6 biji cekur@kencur atau lebih (size kecil)
  • 1 inci belacan
  • 1 sudu besar asam jawa biji
  • 3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
  • Garam
Bahan Sayuran : 
  • Kangkung @ pucuk ubi – celur
  • Kacang panjang – potong dan celur – xde
  • Sengkuang – potong – xde
  • Tauhu goreng – hiris nipis
  • Taugeh @ taugeh pokok – celur sekejap
  • Timun – hiris2
  • Pucuk Ubi

Cara Penyediaan :
1. Panaskan minyak. Goreng lada kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan toskan. Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur@kencur.
2. Bila hampir lumat masukkan gula dan juga garam. Tumbuk lagi. Masukkan air asam jawa. Kacau. Kemudian masukkan kacang tanah tumbuk dan air panas secukupnya. Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak2 kacang dan manis sket.
3. Untuk tambahkan aroma kuah pecal nih, leh buh hirisan daun limau purut. Jika suka campurkan skali hirisan daun cekur@kencur pong sedap!
4. Curahkan sambal pecal ke atas sayur2an tadi.

0 comments:

Post a Comment