Tonpeiyaki (Japanese Omelette)

source pic : google

Last time Ayahanda ajak gi makan kt Sushi King
ternampak la promosi street food ada tulis "Tonpei Yaki"
dalam hati excited sbb belum penah dgr lagi..hehe 
so ape lg semangat lar mengoogle ape isi kandungan nyer..
resepi dia ala2 Okonomiyaki cuma salut telur
hasil dari penyelidikkan mengadaptasikan resepi ni ke Malaysian Style
jemput2 lar try yer.. :D


Bahan (Main): 
  • Telur (pukul rata)
  • Daging (slice leper)
  • Kobis (racik halus)
  • Daun bawang (Leak) 
  • Garam
Bahan Sos :
  • Sos Tiram
  • Kicap Pekat
  • Madu
Cara Memasak : 
  • Masukkan daging ke dalam kuali. Guling2kan kasi masak rata kedua belah.  Since daging potong leper so cepat masak. (bagus guna kuali non stick)
  • Bila daging da masak, masukkan daun bawang, kobis & sedikit garam.. saute sementara jer sbb kalu layu sgt tak sedap kobis tak ranggup
  • Ketepikan semua bahan2 tadi dan start masukkan bancuhan telur (mcm nk wt telur dadar)
  • Bila sebelah bawah agak2 masak, letakkan bahan isi ke atas telur dan balutkan (mcm omelette) & sapukan sos ke bahagian atas telur tadi.
  • Siap dihidangkan bersama mayonis..yuum3!!

0 comments:

Post a Comment